«Αφιέρωμα σε έναν αφανή ήρωα της περιοχής σας»

Οι μαθητές/τριες της Β τάξης του ΓΕΛ Καναλίων, κατά το σχολικό έτος 2018-19, στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου Έκθεση-Έκφραση, και συγκεκριμένα στην ενότητα που αφορά τον Τύπο και τη Δημοσιογραφία, και με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Μαθινού Μαρία, φιλόλογο, συμμετείχαν στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ραδιοφώνου που διοργανώθηκε στο Βόλο. Επέλεξαν να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη προτεινόμενη δράση του Φεστιβάλ που αφορούσε αφιέρωμα σε τοπικό ήρωα της περιοχής που αφορούσε τη σύνταξη ενός σύντομου άρθρου, με τίτλο: «Αφιέρωμα σε έναν αφανή ήρωα της περιοχής σας». Οι μαθητές ομόφωνα αποφάσισαν την επιλογή του συγγραφέα Ηλία Λεφούση, καταγόμενο από την Κερασιά Ρήγα Φεραίου, ως τιμώμενο πρόσωπο.

Αρχικά, οι μαθητές/τριες, ως μικροί δημοσιογράφοι συγκέντρωσαν ιστορικό υλικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Οι μαθητές, ακολουθώντας τις οδηγίες του Φεστιβάλ, συνέταξαν άρθρο 1000 περίπου λέξεων, στο οποίο κατέγραψαν στοιχεία, εντυπώσεις και επιχειρήματα βάση των οποίων θεωρούν τον Ηλία Λεφούση «αφανή ήρωα», το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. Στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ αναρτήθηκε επίσης και η συνέντευξη του υιού του Ηλία Λεφούση, που έδωσε στην εκπαιδευτικό Μαθινού Μαρία.

Στις 12/04/2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας Βόλου πραγματοποιήθηκε έκθεση των έργων από όλη την Ελλάδα. Το ΓΕΛ Καναλίων συμμετείχε με έκθεση των έργων του Ηλία Λεφούση, με σχετικό εικαστικό υλικό, με φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του συγγραφέα . Οι μαθητές κλήθηκαν να ενημερώνουν τους επισκέπτες της έκθεσης σχετικά με το προβαλλόμενο υλικό, καθώς και για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου προσώπου, συμμετέχοντας με ενεργό τρόπο σε όλες τις δράσεις του φεστιβάλ.

Η βιωματική αυτή δράση οδήγησε τους μαθητές/τριες στην καλλιέργεια δεξιοτήτων σχετικά με την εξάσκηση στον προφορικό και το γραπτό λόγο, στην παραγωγή εικαστικού υλικού, την απόκτηση εμπειριών, την επίτευξη συνεργασίας, αλλά και στη μελέτη της τοπικής ιστορίας και την ανάδειξη προσωπικοτήτων που με το έργο τους επηρέασαν τη γενικότερη πολιτιστική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Οι μαθητές της Β Λυκείου κατά το σχολικό έτος 2018-2019: Βαβάλιου Γλυκερία, Βοβότη Δήμητρα, Κατούνης Αλέξανδρος, Λιόλιου Δέσποινα, Ντόντου Κωνσταντίνα, Ντράγκα Αλέξανδρος, Παπανικολάου Γεωργία, Πολυχρόνη Δήμητρα, Φλυτζιάνη Όλγα.