Εκδρομή της Α και Β Λυκείου στην Ξάνθη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδρομή της Α και Β τάξης του σχολείου μας στην Ξάνθη, από όπου επιστρέψαμε φορτωμένοι με πλούσιες εικόνες, γεύσεις και αρώματα.

Περπατήσαμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Ξάνθης και ταξιδέψαμε σε μια άλλη εποχή. Στολίδι στις παρυφές της παλιάς πόλης με τα χίλια χρώματα, το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι. Το κτίριο αυτό, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, είναι ένα ανεκτίμητο έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο σήμερα, μετά από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που έγιναν, αποτελεί πλέον στολίδι μεγάλης αξίας για την πόλη της Ξάνθης.

Επισκε΄φτήκαμε το «Σπίτι της Σκιάς» στην Ξάνθη, το οποίο δεν σχετίζεται με φαντάσματα και στοιχειωμένες ιστορίες, ούτε με τον αγαπημένο Καραγκιόζη του Θεάτρου Σκιών, αλλά πρόκειται για ένα πρότυπο χώρο τέχνης,  που «εκτίθενται» σκιές, από έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από άχρηστα υλικά και καθημερινά σκουπίδια, αφού πρώτα έχουν φωτιστεί κατάλληλα.

Δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια επίσκεψη και στα Πομακοχωώρια της Ξάνθης. Τοπία ξεχασμένα στο χρόνο, αξιοθέατα και γεύσεις με άρωμα Ανατολής και ιστορίες σαν από μιαν άλλη εποχή από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, Εμινέ Μπουρουτζή μας ταξίδεψαν σε μια διαφορετική κουλτούρα, εκείνη των Πομάκων.

Ένας “σημαντικός θησαυρός” μας περίμενε στις Θέρμες του δήμου Μύκης – τα ιαματικά λουτρά της. Ενώ εντύπωση μας έκανε το λευκό τζαμί στη Σμίνθη, το οποίο επισκεφτήκαμε.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων – στα αρχαία Άβδηρα, πατρίδα του Δημόκριτου, το Πόρτο Λάγος με τα φλαμίνγκο και το εντυπωσιακό, πλωτό μοναστήρι στη Βιστωνίδα, η παλιά πόλη της Κομοτηνής με την παραδοσιακή αγορά της, το Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, το Κάστρο της Καβάλας για τους τολμηρούς ήταν επίσης κάποια από τα αξιοθέατα που επιλέξαμε να επισκεφτούμε!