Δράση “Ανακυκλώνω – Μειώνω – Ξαναχρησιμοποιώ”

Το σχολείο μας ανέλαβε δράση! Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ του σχολείου και της κοινότητας και με στόχο την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των κατοίκων της περιοχής ξεκινήσαμε την οργάνωση σημείων ανακύκλωσης στο σχολείο μας και την προώθηση των πρακτικών της ορθής ανακύκλωσης στην κοινότητα.

Αρχικά δημιουργήσαμε τη “Γωνιά της ανακύκλωσης” με κάδους για τα πιο
συνηθισμένα απορρίμματα ενός σχολείου όπως το χαρτί και το πλαστικό αλλά και ειδικούς κάδους για τα καπάκια, τους λαμπτήρες και τις μπαταρίες.

Τα πλαστικά καπάκια συλλέγονται ξεχωριστά και θα παραδοθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς στη “Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου” που τα μεταφέρει στο σωματείο “Ιππόκαμπος” για την κατασκευή αναπηρικών αμαξιδίων.
Για τις μπαταρίες παντός είδους παραλάβαμε από την εταιρεία “ΑΦΗΣ” ειδικό κάδο συλλογής και συμμετέχουμε στο 2ο Σχολικό Τουρνουά Ανακύκλωσης Μπαταριών. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή της κοινότητας σε αυτό το πρόγραμμα, έχουμε ήδη παραδώσει δύο κάδους στην εταιρία!
Για τους λαμπτήρες έχουμε κάδο συλλογής στο σχολείο και όταν γεμίζει τους μεταφέρουμε στους ειδικούς κάδους στο Βόλο.

Σε συνεννόηση με το Δήμο Ρήγα Φεραίου και την τοπική κοινότητα τοποθετήθηκαν κάδοι ανακύκλωσης έξω από το σχολείο μας και σε κεντρικά σημεία του χωριού και έγιναν πολλές προσπάθειες για την εκτέλεση δρομολογίου του απορριμματοφόρου της ανακύκλωσης στο χωριό.
Με όπλο την δημιουργικότητα των μαθητών σε συνδυασμό με την εξάσκηση σε νέες τεχνολογίες χρησιμοποιήσαμε online σχεδιαστικό πρόγραμμα για να δημιουργήσουμε φυλλάδιο με τις οδηγίες της ορθής ανακύκλωσης και αφίσα προώθησης της ανακύκλωσης τα οποία μοιράσαμε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου και του Λυκείου, στους γονείς και στο χωριό, σε καταστήματα και στην εκκλησία.

Τέλος, διοργανώσαμε στο σχολείο μας, παρουσία των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου, των εκπαιδευτικών, των γονέων και μελών της τοπικής κοινότητας, εκδήλωση ενημέρωσης για της πρακτικές της ορθής ανακύκλωσης που συμπεριλάμβανε παρουσίαση, αλλά και επίδειξη με παραδείγματα αντικειμένων που επιτρέπεται ή όχι να ανακυκλωθούν καθώς και τον κάδο στον οποίο ανήκουν.