Συμμετοχή στην Ολυμπιάδα Besafenet

Το σχολείο μας συμμετείχε την Παρασκευή 10/03/2023 στην Ολυμπιάδα Φυσικών και Τεχνολογικών καταστροφών, που διοργάνωσε ο φορέας besafenet.net

Το BeSafeNet αποτελεί εργαλείο ενδυνάμωσης της αντίληψης του κινδύνου ανάμεσα στους πολίτες. Υποστηρίζεται από την Ευρω-Μεσογειακή Ανοικτή Μερική Συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση Μεγάλων Καταστροφών.

Οι φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές προκαλούν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οικονομικές ζημίες. Η πρόληψη πολλών από αυτών δεν είναι δυνατή, υπάρχει όμως τρόπος να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος καταστροφών με την ανταλλαγή έγκυρων και αξιόπιστων πληροφοριών, σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με τη φύση, τις αιτίες και τις συνέπειες φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Η ευρεία διάδοση τέτοιου είδους πληροφοριών θα βοηθήσει στη βέλτιστη κατανόηση των πιθανών κινδύνων και επομένως στην καλύτερη προστασία από τις καταστροφές.

Η Ολυμπιάδα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε αυτά τα φαινόμενα, στην ενίσχυση των γνώσεών τους και την πρόληψη.

Στην Ολυμπιάδα συμμετείχε μία  ομάδα τεσσάρων μαθητών της Β τάξης. Την ευθύνη της προετοιμασίας των μαθητών και της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας στο Σχολείο μας είχε η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Γεροφώτη ΠΕ86.

Ο διαγωνισμός Besafenet διεξάγεται διαδικτυακά. Οι μαθητές καλούνται, μέσα σε μία ώρα, να απαντήσουν σωστά σε 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σχετικά με 5 διαφορετικούς φυσικούς και τεχνολογικούς κινδύνους. Η γλώσσα εξέτασης είναι τα Αγγλικά.

Η Ολυμπιάδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της European and Mediterranean Major Hazards Agreement (EUR-OPA) του Συμβουλίου της Ευρώπης, μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ 25 χωρών της Ευρώπης και των χωρών της Νότιας Μεσογείου στον τομέα της πρόληψης καταστροφών και της καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση μεγάλης καταστροφής. 

Η European and Mediterranean Major Hazards Agreement (EUR-OPA) μέσω του Besafenet project στοχεύει στην προώθηση, ανάμεσα στους μαθητές, μιας κουλτούρας πρόληψης και κατάλληλης συμπεριφοράς για τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, που με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση πλήττουν τις σύγχρονες κοινωνίες.