Επιστήμη και γυναίκες

Η 11η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ ως η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, στοχεύοντας στην πλήρη και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%). Στην ιστορία των Νόμπελ, οι γυναίκες έχουν λάβει μόνο το 3% των βραβείων στις επιστημονικές κατηγορίες. Μόλις επτά γυναίκες κέρδισαν Νόμπελ Χημείας, εκ των οποίων οι τέσσερις την τελευταία δεκαετία, και 12 Νόμπελ ιατρικής, εκ των οποίων οι μισές μετά το 2000.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Α και της Β ΓΕΛ του σχολείου μας στο μάθημα της Πληροφορικής γνώρισαν κάποιες από τις πολλές σπουδαίες γυναίκες επιστήμονες, που με το έργο τους υπηρέτησαν την επιστήμη και την ανθρωπότητα! Υπατία, Μαρί Κιουρί, Σοφί Ζερμαίν, Χέντι Λαμάρ, Άντα Λάβλεϊς, Κάθριν Τζόνσον, Μάργκαρετ Χάμιλτον είναι κάποιες από τις γυναίκες που δικαίως η Ιστορία κράτησε μια θέση για εκείνες στην αιωνιότητα!

Γνωρίσαμε την πρώτη γυναίκα που πήρε βραβείο Νόμπελ, την “μητέρα” του προγραμματισμού – κόρη του Λόρδου Βύρωνα, την πανέμορφη ηθοποιό και εφευρέτρια χάρη στην οποία απολαμβάνουμε όλοι το Wi-fi, τις γυναίκες πίσω από την αποστολή του Apollo 11 στο διάστημα, την πρώτη πτυχιούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό του ΜΙΤ, τη ρωμαιοκαθολική θρησκευτική αδελφή, “μητέρα” της γλώσσας προγραμματισμού BASIC και πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ με διδακτορικό στην επιστήμη των Η/Υ και φυσικά την μεγάλη Ελληνίδα μαθηματικό, αστρονόμο και φιλόσοφο της Ρωμαϊκής Αιγύπτου που βρήκε φριχτό θάνατο.

Αναζητήσαμε, επίσης, τίτλους μυθιστορημάτων και ταινιών με θέμα τη ζωή και το έργο σπουδαίων επιστημόνων – γυναικών και ανδρών. Hidden figures (Αφανείς ηρωίδες), A beautiful mind (Ένας υπέροχος άνθρωπος), Agòra, Theory of everything (Η θεωρία των πάντων) είναι κάποιες από τις ταινίες που κίνησαν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Στο χώρο του βιβλίου μας κέντρισαν το ενδιαφέρον τα ακόλουθα: Τα όνειρα του Αϊνστάιν – Lightman Alan, Υπατία – Βαρβαρήγος Δημήτρης και Άλαν Τούρινγκ: Το Αίνιγμα – Hodges Andrew.

Σε έναν χώρο, εκείνον του STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics), ανδροκρατούμενο κατά κύριο λόγο για πολλά χρόνια, ας διαδώσουμε το μήνυμα ότι στην Επιστήμη υπάρχει χώρος για όλους, ποτέ δεν περισσεύει μία πρωτοποριακή ιδέα και πως η καινοτομία μπορεί άνετα να είναι ΚΑΙ γένους θηλυκού!

Επίσης, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα απαιτούσε συνδιαστική αναζήτηση με τη μηχανή αναζήτησης της Google, και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης, ήταν μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για τρόπους σύνταξης σύνθετων ερωτημάτων αναζήτησης. Παρακάτω ακολουθεί ένας μίνι οδηγός για αποδοτικότερη και περισσότερο εστιασμένη αναζήτηση.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab


Μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο ηλεκτρονικό μας σταυρόλεξο.