Σπάσε τον κώδικα

Εβδομάδα κώδικα για τον μήνα Οκτώβριο, όπως κάθε χρονιά, και το Γενικό Λύκειο Καναλίων συμμετείχε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού CodeWeek2021 με τους μαθητές της Α τάξης να μεταμφιέζονται σε επίδοξους μυστικούς πράκτορες!

Περί κρυπτογραφίας ο λόγος και ταξίδι πίσω στο χρόνο. Από την σπαρτιατική σκυτάλη και τον κώδικα του Καίσαρα, στην μηχανή Enigma και τον Alan Turing, για τους μαθητές της Α τάξης. Πώς έστελναν μηνύματα υψηλής μυστικότητας οι Ασσύριοι και οι Μεσοποτάμιοι; Πως μετέφεραν τα κρυφά μηνύματα οι αγγελιοφόροι στην αρχαία Κίνα; Τι ήταν η σπαρτιατική σκυτάλη που αναφέρει ο Πλούταρχος; Πως αντάλλασσαν επιστολές ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Κικέρωνας;

Και από την θεωρία στην πράξη. Επίλυση γρίφων από τον μαθητικό διαγωνισμό πληροφορικής Bebras για την εύρεση του μυστικού κλειδιού και αποκρυπτογράφηση των κρυφών μηνυμάτων.

Η δραστηριότητα μας ανέβηκε στον χάρτη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού, συμμετέχοντας στην συμμαχία της συναδέλφου Ναταλίας Γεωργιτζίκη ΠΕ86.

https://codeweek.eu/view/409431/spase-ton-kodika

Στιγμιότυπα της δράσης μας ακολουθούν παρακάτω.

Πιστοποιητικό συμμετοχής στην Εβδομάδα Προγραμματισμού