Περιήγηση στα Μονοπάτια της Άγριας Ορχιδέας

Στις 28/4/2023, στο πλαίσιο των δράσεων του Άξονα «Σχολείο και κοινότητα» διοργανώσαμε ενημερωτική περιήγηση στο Κέντρο Έρευνας και Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου, με έδρα την Κερασιά. Αρχικά κατευθυνθήκαμε στο Κέντρο όπου ο υπεύθυνος κος Δημήτρης Οικονομίδης μας ενημέρωσε για τα είδη των απειλούμενων αυτοφυών ορχιδεών του Βορείου Πηλίου και μας μοίρασε πλούσιο και καλαίσθητο ενημερωτικό υλικό.

Στο Κέντρο Έρευνας και Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου

Κατόπιν, επισκεφθήκαμε το Μουσείο “Ηλία Λεφούση” όπου η κα Βασιλική Αναγνώστου-Οικονομίδη μας μίλησε για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.

Επίσκεψη στο μουσείο “Ηλία Λεφούση”

Κατόπιν, υπό την καθοδήγηση του κου Οικονομίδη, μαθητές και εκπαιδευτικοί περιηγηθήκαμε με προσοχή στον βιότοπο των ευαίσθητων και απειλούμενων ειδών της ορχιδέας. Μάθαμε να τις αναγνωρίζουμε και εντοπίσαμε πολλά και διάφορα είδη που ήταν στην εποχή της ανθοφορίας τους.

Οι μαθητές μας, υπό τις οδηγίες του κου Οικονομίδη ταυτοποίησαν και με τη βοήθεια της φωτογράφου μας, καθηγήτριας κας Μαρίας Γεροφώτη, απαθανάτισαν τα πανέμορφα και σπάνια αυτά φυτά. Το σημαντικότερο που αποκομίσαμε ήταν η συνειδητοποίηση της ομορφιάς και της ευαλωτότητας του τοπικού οικοσυστήματος αλλά και η σπουδαιότητα της ενεργής προστασίας του.

Οι φωτογραφίες τους, μαζί με αυτές του Ομίλου Φωτογραφίας του Λυκείου μας, αναρτήθηκαν σε μόνιμη έκθεση που κοσμεί το σχολείο μας.